top of page
Tuina_Chinese_characters.png

Wat is Tuina?

 

Tuina (wordt uitgesproken als 'tweena') is een 2000 jaar oude massagevorm, gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Een typische Tuina-sessie is een dynamische mix van verschillende massagetechnieken waaronder drukpuntmassage (acupressuur). Er worden geen naalden gebruikt.

 

Tuina werkt extern op de verschillende delen van het lichaam, maar werkt ook intern: bovenop een duidelijke gewrichts- en spierontlasting heeft het een diepgaande werking op de energie van het lichaam. Een Tuinabehandeling herstelt het fysiologisch en psychologisch evenwicht en verhoogt zo het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen.

Samen met Acupunctuur, Chinese Voedingleer, Qigong en Chinese Kruiden is Tuina één van de vijf zuilen van de Traditionele Chinese geneeskunde (TCG) die de disbalans in het lichaam behandelt. Het is anders dan Westerse massagetechnieken, omdat het gebaseerd is op de acupunctuurmeridianen. 

 

Tuinatherapie is een complementaire geneeswijze en wordt niet als vervanging van de klassieke Westerse geneeskunde gebruikt. Het is dus belangrijk je huidige behandeling bij een arts of zorgverlener te blijven verderzetten.

Praktijkruimte 2022.HEIC

Hoe ziet een behandeling eruit?

 

Aan nieuwe patiënten vraag ik steeds eerst telefonisch contact op te nemen. We overlopen kort je hoofdklacht en zoeken naar een geschikt moment voor de eerste consultatie. Vervolgconsultaties kunnen via sms, telefoon of WhatsApp gereserveerd worden. De eerste consultatie duurt ongeveer 1,5 uur, de vervolgbehandelingen ongeveer 45 minuten. Voor kinderen duurt de behandeling ongeveer 30 min. Kijk hier voor prijzen.

 

Tijdens de eerste consultatie overlopen we eerst een uitgebreide vragenlijst. Hierbij vraag ik niet alleen naar je klachten maar ook naar algemene elementen zoals je slaap, eetlust, vertering, …. Dit dient om een totaalbeeld van je maken. Het is heel belangrijke stap binnen de traditionele Chinese geneeskunde zodat je de behandeling krijgt die bij jou past. Ik neem ook 'je pols' aan beide armen en vraag je om je tong eens ver uit te steken. Dit zijn typische Chinese diagnose methoden. Verder is ook de westerse diagnose belangrijke informatie die ik meeneem voor je behandeling. 

 

Voor de behandeling doe je best gemakkelijke kledij aan. Afhankelijk van de te behandelen zone moeten soms delen ontbloot worden, bijna altijd je onderbenen, voeten, armen en handen. Ik bedek je tijdens de behandeling met een doek, dus in ondergoed gaat het beste, maar short en T-shirt is ook prima.

De therapie begint meestal met acupressuur: verschillende ‘punten’ op je lichaam worden gedurende ongeveer een minuut aangedrukt. Deze kunnen soms ver van de plaats van je klacht gelegen zijn. Erna volgt een tuinamassage: je nek en rug, vaak ook je benen en armen worden met verschillende technieken gemasseerd. Sommige van deze technieken lijken op kinesitherapeutische massage, andere zijn typisch voor de Chinese methode. De behandeling kan nog uitgebreid worden met andere technieken zoals warmte, beweging, cupping, qigong, ooracupunctuur ... steeds in overleg met jou.

 

Verandering en verbetering in je lichaam vraagt aanpassing en tijd. Daarom is het belangrijk enkele keren (3 tot 5) een behandeling te ondergaan.

bottom of page